Vem är våldtagen?

 

”Nu förstår jag hur kvinnor som blivit våldtagna känner.” Jan Liikane, medåtalad i det s.k. af Donner-målet, uttalar sig i Resumé i april. Han är tydligen i chocktillstånd. Han hade inte förstått att de fakturor han skrev ut och som attesterades av Johan af Donner var falska och har nu kommit till en ny insikt.

 

Häromdagen kunde man läsa i Metro att Bengt Westerberg tycker att af Donner har ”begått våldtäkt mot vår organisation.” Bara några sidor senare i samma tidning har Röda Korset ironiskt, eller kanske tragiskt, nog en helsidesannons om våldtäkt i Kongo. Om hur en lärarinna i östra DR Kongo blir utsatt för gruppvåldtäkt.

 

”Den andre stack sin kniv i mitt underliv och våldtog mig igen.”

 

Det som af Donner gjort mot Röda Korsen är förstås moraliskt helt uppåt väggarna. Att förskingra pengar från en verksamhet som är tänkt att göra världen lite bättre är att allvarligt missbruka ett förtroende. Kanske kan det även jämställas vid att dela ut en käftsmäll eller två. Och att Liikane enligt egen utsago känner sig lurad av en manipulativ samarbetspartner kan möjligtvis kännas lite... jobbigt. Men våldtäkt?

 

I otaliga konflikttyngda länder används sexuellt våld som ett effektivt vapen, i östra Kongo kanske mer systematiskt och i större utsträckning än någon annanstans. Genom att med våldsamma metoder ta kontroll över kvinnors kroppar kommer man åt männen, förstör reproduktionen, stigmatiserar kvinnan, splittrar familjer och på sikt hela samhällen. Även barn och spädbarn våldtas.

 

Våldtäkterna är ofta ofattbart brutala med stora psykiska trauman och svåra fysiska skador som följd. De begås ofta av män i grupp, ofta inför familjen, och för att åstadkomma så mycket skada som möjligt sticker förövarna upp knivar eller trasiga flaskor i vaginan. Trasar sönder. Det är inte ovanligt att även gevärsskott avfyras rakt upp i kvinnans underliv.

 

Tusentals är de kvinnor som drabbats av fistula, ett tillstånd som uppstår när det bildats ett hål mellan vaginan och urinrör eller äntarm. Följden blir att avföring och urin rinner okontrollerat ur vaginan. Stanken är outhärdlig och kvinnan blir förskjuten, tvingas leva i avskildhet i resten av sitt liv. Ytterst lite hjälp finns att få.

 

Att ofrivilliga graviditeter och Hiv också är ett resultat av våltäkterna är väl knappast någon överraskning.

 

Varje våldtäkt som sker är ett allvarligt brott mot den individ som drabbas. Våldtäkt i sig är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

 

Kvinnan i Röda Korsets annons är kanske fiktiv men historien är vanlig. Hon blev våldtagen och svårt misshandlad i en skog i östra DR Kongo av ”sju stora karlar med käppar, knivar, skjutvapen och arga hjärtan”. En av männen blir far till det barn hon åtta månader senare föder.

 

Så, Bengt Westerberg, är det en våldtäkt som begåtts mot Röda Korset? Och Jan Liikane – är du verkligen helt säker på att du förstår hur kvinnor som blivit våldtagna känner?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0